Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

NYTT PROGRAM: Från och med höstterminen 2020 kommer keramikkonst att vara en inriktning inom Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, 180 hp.

Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Keramikkonst, 180 hp

Kandidatprogrammet i konsthantverk tar sin utgångspunkt i material, teknik och konstnärliga processer. Utifrån din valda inriktning inom keramikkonst undersöker du materialet lera genom olika uttryckssätt och sammanhang. Området keramikkonst utvecklas ständigt i dialog med andra konstområden, samhället och historien och kan innefatta allt från den handdrejade koppen till lerbaserad performance.

Målet är att du ska utveckla en förtrogenhet med materialet parallellt med ditt konstnärliga språk och ett medvetet förhållningssätt till olika möjligheter att verka inom keramikkonst-området.

HDK-Valands miljöer är välkomnande och inspirerande. Du får tillgång till välutrustade verkstäder där specialiserade tekniker vägleder och våra lärare stödjer din utveckling. Du har tillgång till keramikverkstaden med en egen arbetsplats 24 timmar om dygnet under hela läsåret och du har universitetets Konstbibliotek nära till hands inom skolans väggar. Dessutom disponerar institutionens keramikavdelning en unik ugnspark med olika vedeldade ugnar och en ateljé på Nääs utanför Göteborg. HDK-Valand samarbetar med en rad motsvarande utbildningar runt om i världen som möjliggör utbytesstudier under din utbildning.

Om utbildningen

Utbildningen varvar teori och praktik och uppmuntrar dig till självständigt, kritiskt tänkande och skapande. Du vägleds under tre år mot ett allt mer självständigt och komplext arbete inom området. Stor vikt läggs vid din konstnärliga utveckling där diskussion och handledning, både individuellt och i grupp, är en betydelsefull del av undervisningen. Under utbildningen gör vi återkommande utställningar, studiebesök och resor där du får möta publik och yrkesverksamma konstnärer. Detta ger dig en bra inblick i vad som händer inom samtida konst och konsthantverk.

Kurser i visuell gestaltning, teori och historia, skrivande och presentationsteknik sker tillsammans med studenter från inriktningarna i smyckekonst och textilkonst, liksom seminarier kring ämnen som berör konstnärligt skapande och rollen som yrkesverksam konstnär. Undervisning inom material och tekniker är generellt fokuserad på keramikområdet, övriga verkstäder kan användas i mån av plats och i samråd med ansvariga tekniker.

Innehåll

Det första året introduceras du till området keramikkonst genom olika tekniker, arbetsmetoder och uttryck. Du får även undersöka och utveckla din arbetsprocess och ditt konstnärliga språk.

Under det andra året tillägnar du dig fördjupade kunskaper i teknik, metod och uttryck genom att koncentrera dig runt teman i längre kurser och projekt. Du får också tillfälle att sätta keramikkonst-området och ditt eget konstnärliga språk i relation till omvärld, samtid och historia.

Tredje året bygger du vidare på dina kunskaper och använder dem för att självständigt formulera dina projekt inom ramen för kurser och uppgifter. På så sätt får du etablera och förstärka ditt konstnärliga språk. Under vårterminen genomför du ett examensarbete där du får visa din förmåga att självständigt driva ett konstnärligt fördjupningsarbete inom en given tidsram.

Arbetsområden/Fortsatta studier

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta som konstnär med specialkunskaper inom området keramik. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i Konsthantverk med inriktning keramikkonst.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Urvalet baseras på arbetsprov och intervju. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på https://hdk.gu.se/utbildning/keramikkonst-180hp/ansok

Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Keramikkonst, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT20 Dag, 100 % Anmäl dig

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19616
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2020-03-02
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://antagning.se
ORT: Göteborg


Programmets mål och upplägg

Från och med höstterminen 2020 kommer keramikkonst att vara en inriktning inom Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, 180 hp. I utbildningsplanen för det nya programmet kan du läsa mer om mål, innehåll och upplägg.

Utbildningsplan för Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, 180 hp

Sök till programmet

  1. Anmäl dig till programmet på antagning.se
    Ansökningsperiod: 22 januari - 2 mars 2020
     
  2. Skicka in ditt arbetsprov via SlideRoom
    Arbetsprovet kan skickas in: 22 januari – 9 mars 2020


En ansökan är inte giltig utan en korrekt inskickad portfolio!

Göteborg

Kursen/programmet ges i Göteborg.

Följ Keramikkonst

Följ Keramikkonst på Instagram

Bildspel Kandidat Keramikkonst

Foto: Natalie Greppi

Foto: Natalie GreppiFoto: Natalie Greppi

Foto: Natalie Greppi

Foto: Natalie GreppiFoto: Natalie GreppiFoto: Natalie Greppi

Foto: Natalie GreppiFoto: Natalie Greppi

Sidansvarig: Admission HDK-Valand |Sidan uppdaterades: 2019-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?