Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i Textil - Kropp - Rum, 180 hp

Hur förhåller du dig till begreppen kropp och identitet? Hur resonerar du kring kropp som utgångspunkt för en konstnärlig intention? Vad kan det innebära att arbeta med textil i relation till olika rumsliga sammanhang?

Programmet riktar sig till dig som vill utforska det textila materialet och arbeta gestaltande i relation till kropp och rum. Scenen är ett av dessa rum. Dina projekt sätts i relation till samtiden och placerar dig i sammanhang där erfarenheter, förhållningssätt och nya perspektiv utvecklas. Du arbetar konstnärligt med kostym och unika plagg, kläder sett i ett vidare perspektiv. Utbildningen bedrivs projektbaserat på ett utforskande, gestaltande och reflekterande sätt; mot offentliga och privata sammanhang i både fiktiva och skarpa situationer. Form, konsthantverk och konst inom det textila fältet relateras till nya rumsliga sammanhang, kropp och identitet.

Omgiven av den vackra naturen i Dals Långed, 17 mil norr om Göteborg, ligger HDK Steneby. I välutrustade verkstäder har du möjlighet att fördjupa dina kunskaper i textila tekniker som exempelvis mönsterkonstruktion, sömnad, stickning, vävning, textiltryck, broderi, plissering, färgning.

Om utbildningen

Under utbildningens tre år utvecklar du ett eget förhållningssätt till det textila ämnesområdet och får fördjupade kunskaper i material, metoder och uttryck. Arbetet sker till stor del i projektform där tekniska, materialmässiga och funktionella krav relateras till rums- och gestaltningsproblematik.

Genom föreläsare, gästlärare, workshops och studiebesök får du perspektiv och inspiration till ditt arbete och kan sätta det i relation till teori, vår omvärld, samtid och historia.

Kurser i Visuell gestaltning och kommunikation samt Teori och historia sker tillsammans med studenter på de andra konstnärliga kandidatprogrammen på HDK vid Steneby.

Undervisningsspråket är svenska. Föreläsningar och handledning kan ske på engelska.

Besök Textil - Kropp - Rum på Facebook och Instagram!

 

Innehåll

Det första året ägnas till stor del åt att i olika självständiga projekt utforska textila material och tekniker både färdighets- och uttrycksmässigt. Samtidigt uppmuntras du att reflektera över din relation till konsthantverkets och formgivningens problematiker. I projekten stimuleras du till ett undersökande arbetssätt i den konstnärliga processen och även att kommunicera dina val av metoder, både skriftligt och muntligt.

Under andra året arbetar du i längre projekt då du fördjupar dina hantverkskunskaper och ditt personliga gestaltningsmässiga förhållningssätt i olika kontexter och sätter dem i relation till samtiden. I takt med att du erövrar nya kunskaper, färdigheter och förhållningssätt ställs successivt högre krav på analys och fördjupning samt att planera och att genomföra projekt inom givna tidsramar.

Det tredje året fördjupar du dig ytterligare inom hantverket, formgivning och gestaltning då du i huvudsak själv planerar ditt studieupplägg. Projektens innehåll utformas individuellt och bestäms i samråd med lärare/handledare. Det egna gestaltningsområdet, etik och värderingar utgör frågeställningar för projekten. Stor vikt läggs på kontextanalys, kommunikation och interaktion med omvärld. Det ges även utrymme för praktik och utbyte under året. Vårterminen avslutas med ett examensarbete där du får visa din förmåga att självständigt driva ett konstnärligt fördjupningsarbete inom en given tidsram.

Arbetsområden/fortsatta studier

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med kostym och kläder, textil formgivning, konst och konsthantverk inom det textila fältet i egen verksamhet eller som anställd. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i konsthantverk med inriktning Textil – Kropp – Rum

Fotnot

Programmet gick tidigare under benämningen Textil – Kläder – Formgivning.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Urvalet baseras på arbetsprov och intervju. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på http://hdk.gu.se/utbildning/textil-kropp-rum-180hp/ansok

Konstnärligt kandidatprogram i Textil - Kropp - Rum, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT20 Dag, 100 % Anmäl dig

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19615
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2020-03-02
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://antagning.se
ORT: Bengtsfors


Programmets mål och upplägg

I utbildningsplanen kan du läsa mer om programmets mål, innehåll och upplägg.

Utbildningsplan för Konstnärligt kandidatprogram i Textil-Kropp-Rum

Sök till programmet

  1. Anmäl dig till programmet på antagning.se
    Ansökningsperiod: 22 januari - 2 mars 2020
     
  2. Skicka in ditt arbetsprov via SlideRoom
    Arbetsprovet kan skickas in: 22 januari – 9 mars 2020


En ansökan är inte giltig utan en korrekt inskickad portfolio!

Steneby

Kursen/programmet ges på Steneby.

Följ Textil-Kropp-Rum

     Följ Textil-Kropp-Rum på Facebook

Bildspel Textil-Kropp-Rum

Photo: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie GreppiPhoto: Natalie Greppi

Sidansvarig: Admission HDK-Valand |Sidan uppdaterades: 2019-12-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?