Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

NYTT PROGRAM: Från och med höstterminen 2020 kommer textilkonst att vara en inriktning inom Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, 180 hp.

Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Textilkonst, 180 hp

Kandidatprogrammet i konsthantverk tar sin utgångspunkt i material, teknik och konstnärliga processer. Utifrån din valda inriktning inom textilkonst utvecklar du praktisk skicklighet, kritisk och analytisk förmåga och konstnärlig integritet.

Det textila fältet är en rik källa att förhålla sig konstnärligt till. Programmet vilar på tre grundläggande principer som samverkar. Alla projekt – oavsett teknik, material eller uttryck – rör sig mellan dessa tre områden:

Yta: textur, färg, mönster
Struktur: konstruktion, sammanfogning, uppbyggnad
Sammanhang: tolkning, koncept, omvärld.

HDK-Valands miljöer är välkomnande och inspirerande. I de välutrustade textila verkstäderna finns kompetensen och möjligheterna att experimentera. Här finns utrustning för att arbeta med manuella och digitala tekniker inom till exempel vävning, stickning, broderi och tuftning, tryck, färgning och patinering.

Om utbildningen

Utbildningen varvar teori och praktik och uppmuntrar dig till självständigt kritiskt tänkande och skapande. Första tiden ligger fokus på material och teknik, sedan vägleds du mot ett allt mer självständigt och komplext arbete inom området.

Genom föreläsare, gästlärare, workshops och studiebesök får du perspektiv och inspiration till ditt arbete och kan sätta det i relation till teori samt vår omvärld, samtid och historia. Som student uppmuntras du att delta i nationella och internationella utbyten och utställningar som ligger till grund för framtida nätverk.

Kurser i visuell gestaltning, historia, skrivande, kommunikation och teoribildning inom konsthantverk, konst och design sker tillsammans med studenter från inriktningarna i keramikkonst och smyckekonst.

Innehåll

Det första året är grundläggande och inriktas till stor del på fördjupade kunskaper i teknik, metod och uttryck och är uppbyggt kring materialens egenskaper. Du får även tid att etablera och förstärka ditt konstnärliga språk, undersöka hur din konstnärliga idé möter social relevans.

Andra året betonas medvetenheten om relationen till omvärld, samtid och historia. Du få en orientering i pågående diskussioner inom konsthantverk, design, konst och offentlig gestaltning.

Under det tredje året ges större utrymme för individuellt formulerade projekt av den studerande i samråd med handledare. Möjlighet till praktik eller studieutbyte med en annan skola ges. Vårterminen avslutas med ett examensarbete där du får visa din förmåga att självständigt driva ett konstnärligt fördjupningsarbete inom en given tidsram.

Arbetsområden/Fortsatta studier

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med egen verksamhetsom konstnär med specialkunskaper inom området textilkonst. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avanceradnivå.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i Konsthantverk med inriktning textilkonst.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Urvalet baseras på arbetsprov och intervju. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på https://hdk.gu.se/utbildning/smyckekonst-180hp/ansok

Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Textilkonst, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT20 Dag, 100 % Anmäl dig

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19618
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2020-03-02
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://antagning.se
ORT: Göteborg


Programmets mål och upplägg

Från och med höstterminen 2020 kommer textilkonst att vara en inriktning inom Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, 180 hp. I utbildningsplanen för det nya programmet kan du läsa mer om programmets mål, innehåll och upplägg.

Utbildningsplan för Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, 180 hp

Sök till programmet

  1. Anmäl dig till programmet på antagning.se
    Ansökningsperiod: 22 januari - 2 mars 2020
     
  2. Skicka in ditt arbetsprov via SlideRoom
    Arbetsprovet kan skickas in: 22 januari – 9 mars 2020


En ansökan är inte giltig utan en korrekt inskickad portfolio!

Sidansvarig: Admission HDK-Valand |Sidan uppdaterades: 2019-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?