Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningar i skolämnet slöjd

Att vara lärare är ett av de viktigaste yrkena i dagens samhälle. Skolverkets utvärderingar är entydiga: Slöjd tillhör skolans populäraste ämne hos såväl elever som lärare!

Lärarutbildningen för skolämnet Slöjd på HDK inkluderar arbete i såväl hårda som mjuka material. Vi erbjuder dig en spännande och modern utbildning, där ämnesdidaktik varvas med såväl teoretiska som hantverksmässiga delar.

I takt med att slöjdämnets läroplaner förändrats, har fokus på hantverkstekniker kompletterats med flera andra områden exempelvis; slöjden i samhället, slöjd och digitala redskap, estetiska och kulturella uttryck. Som slöjdlärare ska du ge eleverna förutsättningar att utveckla idéer, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera resultat. Din utbildning ska bidra till att väcka elevers nyfikenhet att utforska och experimentera med olika material och att ta sig an utmaningar på ett kreativt sätt. Slöjdämnet inkluderar också hållbar utveckling och att utveckla en miljömedvetenhet hos eleverna.

Slöjdlärarutbildningen på HDK har en tydlig forskningsanknytning. Exempel på lärarlagets forskningsområden är:

  • Kommunikation och lärande i slöjdpraktiker
  • Kroppsligt lärande
  • Nyanlända elever möter multimodala resurser i slöjdklassrum
  • Multimodala resurser för lärande
  • Slöjdlärares förhållningssätt


Av drygt 7000 slöjdläraranställningar innehas ca en tredjedel av personer som inte uppfyller kraven för lärarlegitimation. Detta i kombination med framtida pensionsavgångar gör framtidsutsikterna mycket goda för utbildade slöjdlärare.

 

Sidansvarig: Admission HDK-Valand |Sidan uppdaterades: 2019-12-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?